Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Περί χορτοφαγίας....

Τώρα που έφτιαξα και μπλογκ,ήρθε νομίζω η ώρα να αναλύσω τους λόγους που με οδήγησαν στην "χορτοφαγία" και βάζω τα " " γιατι πρόκειται για εν μέρη χορτοφαγία-προς το παρόν-.

Ενώ λοιπόν ήμουν πάντα φιλόζωη και σεβόμουν από πάντα το περιβάλλον , δεν είχα ποτέ μπει στη σκέψη να κόψω το κρέας επειδή -υποθέτω- κανείς δε μου έδωσε το ερέθισμα για να προβληματιστώ.

Έτρωγα λοιπόν και εγώ ως γνήσια Ελληνίδα κρέας με τα κιλά..Δώσ'του κοψίδια,δώσ'του σουβλάκια κλπ!Οι specialités μου ήταν κοτόπουλο κάρυ και κοτόπουλο à la crème.Ως μίζερο παιδί δεν πλησίαζα καν οτιδήποτε από τη θάλασσα,ούτε τα όσπρια ούτε πολλά φρούτα έτρωγα και από λαχανικά συγκεκριμένα μόνο...




Όταν πια , 3 χρόνια πριν, άρχισα το networking και οι γνωριμίες με άλλους φιλόζωους έγιναν επιτέλους πραγματικότητα(και λέω επιτέλους γιατί ήταν κάτι που πάντα μου έλειπε ,το να έχω δίπλα μου ανθρώπους να με στηρίξουν αν θέλω να βοηθήσω ένα αδέσποτο αλλά δεν έχω δυνατότητα φιλοξενίας ή κάλυψης όλων των ιατρικών του εξόδων και κυρίως να αποκτήσω κύκλο ανθρώπων που να μη με κοιτάνε σαν εξωγήινη όταν μιλάω για τις εθελοντικές ζωοφιλικές δράσεις μου αλλά να συμπάσχουν ή έστω να τους φαίνεται κάτι φυσιολογικό το ότι δε με νοιάζει μόνο η πάρτη μου..)μέσω facebook φυσικά,τα βίντεο και οι αναρτήσεις περί χορτοφαγίας άρχισαν να εμφανίζονται σωριδόν στην homepage του facebook μου και εγώ για ένα χρόνο τα απέφευγα συνειδητά διότι ήξερα πως αν τα έβλεπα,θα επιρεαζόμουν,θα έκοβα το κρέας και τι θα έτρωγα στη θέση του ?Ήξερα πως η αλήθεια θα είναι τραγική και αναπάντεχη. Και διάλεγα να κρατώ αποστάσεις ασφαλείας από αυτήν.

Όμως οι αναρτήσεις πλέον έγιναν αμέτρητες και ειδικά το ντοκιμαντέρ Earthlings εμφανίστηκε προκλητικά μπροστά μου πάνω απο 20 φορές . Ε λοιπόν την 21η άρχισα να το βλέπω..- σκεφτόμενη επίσης πως είναι ειρωνικό να τρώω κρέας τη στιγμή που υπερασπίζομαι τα δικαιώματα όλων των ζώων και όλη μου η ενέργεια επενδύεται στην ευζωία όσων συναντώ στο διάβα μου,ανεξαρτήτου είδους,κατάστασης υγείας και προέλευσης- .

Περιττό να πω πως δεν κατάφερα να το δω όλο και πως από το κλάμα για όσα διαδραματίζονταν στην όθονη,δε μπορούσα να συνέλθω.Μετάνιωσα για όσες φορές έφαγα κρέας ως εκείνη τη στιγμή,επέπληξα τον εαυτό μου που ποτέ ως τότε δεν είχε δει στο πιάτο του μια νεκρή ψυχή αλλά έβλεπε πάντα ένα ζουμερό γεύμα και σταμάτησα την προβολή του ντοκιμαντέρ.Αποφάσισα λοιπόν τότε να κόψω την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και να αφήσω στη διατροφή μου μόνο το κοτόπουλο γιατί αν έκοβα μαχαίρι τα πάντα-και συνέχιζα να αντιμετωπίζω μίζερα τα όσπρια-, σίγουρα θα αρρώσταινα και σίγουρα θα πάχαινα πολύ!Φυσικά-σημαντική έξτρα πληροφορία-,ΔΕΝ ειχα δει πως σφάζουν τα κοτόπουλα...Είχα προλάβει να δω μόνο -ωμές,βίαιες και τραγικές- σκηνές με γουρούνια και αγελάδες.Και πιστέψτε με,η εικόνα είναι που κάνει την ψυχολογική και ηθική ζημιά.
Τα πρώτα βράδια δυσκολευόμουν να κοιμηθώ γιατί οι σκηνές επέστρεφαν στο νου μου.Καταριόμουν όλους αυτούς που έκαναν και κάνουν όλα αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα στα σφαγεία και γενικά η ψυχή μου έιχε σίγουρα ματώσει ...

Άντεξα έτσι 4μήνες.Ύστερα, άρχισα να βαριέμαι τα 12 διαφορετικά γεύματα που μου είχαν μείνει ως επιλογές και αφού συνάντησα μια γυναίκα που ήταν 10χρόνια χορτοφάγος αλλά στην εγκυμοσύνη της ξανάρχισε το κρέας (γιατι ο γυναικολόγος δεν το επέτρεψε-κλασικός ΜΥΘΟΣ πως η έγκυος γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να τρώει κρέας..)και από τότε τρώει πού και πού γιατί "η ισορροπία είναι το παν" , απενοχοποιήσα και εγώ τον εαυτο μου και συμφώνησα μαζί του να τρώω μια φορά το μήνα κόκκινο κρέας(το κοτόπουλο το είχα φυσικά σιχαθεί).

Από τότε,είμαι σε μία διαρκή συζήτηση με τον εαυτό μου επί του θέματος.

Περνούν μήνες που δεν τρώω καθόλου κρέας και νιώθω πανευτυχής!
Φυσικά τη θέση του έχουν πάρει λογιών όσπρια,η σόγια και τα αυγά(όλα βιολογικά).
Ως επί το πλείστον βρήκα επιτέλους έναν (επιστήμονα με πολλά αξιόλογα πτυχία και όχι κοινό) διατροφολόγο να σεβαστεί την επιθυμία μου και να μη με κράξει ή σνομπάρει επειδή έχω κάνει την επιλογή αυτή ο οποίος με βοήθησε να καταλάβω τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε από το κρέας και πού αλλού το βρίσκουμε-καθώς επίσης σε τι συχνότητα αυτά τα εναλλακτικά φαγητά μπορούν να καταναλωθούν και σε τι συνδυασμούς!
Με διαβεβαίωσε πως ακόμη και όταν μείνω έγκυος αν ακολουθώ αυτόν τον τρόπο διατροφής,δε θα έχω κανέναν κίνδυνο και για όσους βιάζονται να τον αμφισβητήσουν,ας διαβάσουν πρώτα το paper "Positions of the american dietical association: vegeterian diets" και ύστερα το συζητάμε(γιατί ως μαθηματικός έχω φυσικά τη λόξα να κρατώ αποδείξεις επιστημονικά τεκμηριώμενες)!

Δε θα κρύψω όμως πως υπάρχουν  κανα δυο φορές το μήνα-κάποιους μήνες- που ίσως καταναλώσω κρέας αλλά θα πρόκειται πάντα για κάποιο ζώο φάρμας γνωστού η συγγενή.Κάποιο ζώο που έζησε όπως του άξιζε και όχι μέσα σε ένα κλουβι 1x1. Δε του έσπασαν τα πόδια όταν το έβγαλαν από το κλουβί για να το πάνε για σφάξιμο,δεν βιαιοπράγισε κανείς πάνω του πριν το θανατώσει...δεν..δεν...δεν.
Και πάλι όμως,οι τύψεις επανέρχονται.
Ποτέ δε μπορώ να ευχαριστηθώ το κρέας όπως παλιά, ούτε καν αυτές τις ελάχιστες φορές,γνωρίζοντας ότι πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις.
Το κρέας έχει πια αποκτήσει ψυχή.
Και εγώ μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό-και οι εξετάσεις μου το αποδεικνύουν.
Δε ζούμε πια στην εποχη των σπηλαίων.
Δε εξαρτόμαστε απο την σφαγή του ζωού πια.
Πιστεύω πως είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου η πλήρης αποστασιοποίηση μου απο αυτο.Βρίσκομαι στο 80% και πάω με 1000 να αγγίξω το 100%.

Αφού μπορώ εγώ να ζήσω χωρίς αυτό,μπορούν όλοι(αναφερόμενοι στους υγιείς πάντα).

Η δικαιολογιά "είναι στην τροφική αλυσίδα" δε μπορεί πια να στηριχτεί.Τα άγρια ζώα λέγονται άγρια ακριβώς για αυτό.Δεν έχουν τη νοημοσύνη ούτε τη δυνατότητα να αλλάξουν τρόπο διατροφής.
Εμείς υπερτερούμε σε νοημοσύνη και έχουμε πια επιλογή.
Και αν δε θέλει κάποιος να το κόψει,ας κόψει τουλαχιστόν τα αγνώστου προελεύσεως κρέατα,και την υπερκαταναλωση αυτού.

Γνωρίζετε πόσα ζώα γεννιούνται και πεθαίνουν κάτω από αυτές τις πανάθλιες συνθήκες για να πεταχτούν τελικά στα σκουπίδια γιατί έληξαν πριν καν αγοραστούν από κάποιον;
Μιλάμε για τρομερή υπερ-παραγωγή ζώων που τελικά ΔΕΝ πάνε στο πιάτο ΚΑΝΕΝΟΣ.

Αν ζούσαμε σε μια κοινωνία που ο κόσμος σεβόταν ΟΛΑ τα ζώα, και σεβόταν&εκτιμούσε ότι κάποια από αυτά γεννήθηκαν και πέθαναν για να φτάσουν στο πιάτο μας ,που τα ζώα εκτρέφονταν όπως παλιά σε φάρμες και θανατώνονταν με προσοχή,γρήγορα και ανώδυνα,θα μπορούσα-ίσως- να ξαναρχίσω να το καταναλώνω αραιά και που.

Με τα δεδομένα της εποχής όμως,..δε γίνεται.

Ειλικρινά πάντως,για όσους το σκέφτονται,όσο ακατόρθωτο δείχνει,τόσο έυκολο είναι τελικά!Δε μου λέιπει πια! Vivement ο κιμάς σόγιας που παίρνει έυκολα τη θέση του μοσχαρίσιου και έτσι όλα τα ελληνικά πιάτα του τύπου παστίτσιο,γεμιστά κλπ κλπ μπορούν ακόμη να βρίσκονται στο διαιτολόγιο μου!! :)

Τα βίντεο και τα άρθρα των βασανισμών και των ΑΘΛΙΩΝ συνθηκών που επικρατούν στα σφαγεία και στις μεγάλες κτηνοτρφικές μονάδες,πληθαίνουν και γεμίζουν το διαδίκτυο πια.
Και όποιος τα έχει δει και συνεχίζει τα τρώει κρέας ανεξέλεγκτα και υπέρμετρα-όπως οι περισσότεροι Έλληνες-τότε μόνο αναίσθητος μπορέι να θεωρηθεί από εμένα.

Γιατί όπως έιχε πει και ο Paul Mc Cartney "Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους , όλοι θα γίνονταν χορτοφάγοι".

Ενδεικτικά links :

http://himaira.blogspot.com/2011/01/video_8674.html

http://www.adespoto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3072%3Aapokalypsi-sok-stis-farmes-goyroynion&catid=35%3Ageneralnews&Itemid=67

Καθως επίσης,όποιος θα ήθελε να ανοίξει τα μάτια του και είναι έτοιμος για την αλήθεια ας μου δώσει το email του να του στείλω το άρθρο Delicatessen του περιοδικού Εψιλον όπου διάβασα τις χειρότερες θρασύτατες αποκαλυπτικότατες φράσεις ανθρώπων που δουλεύουν σε σφαγεία περί βασανισμών που δεν ντρέπονταν να πουν στην ρεπορτερ οτί οι ίδιοι έκαναν σε γουρούνια κλπ.

υ.γ 1 : Τα χειρότερα βασανιστήρια γίνονται στα γουρούνια.Για αρχή λοιπον κόψτε το χοιρινό,έχω να το αγγίξω απο το 2008 και δεν το αναζήτησα ποτέ.

υ.γ2 : Αν δε σας καίγεται καρφί για τα βασανιστήρια που περνούν τα ζώα,σκεφτείτε αυτο :
Όταν ένα ζώο υποφέρει , την ώρα που το βασανίζουν ,εκκρίνει τοξίνες απο το φόβο που τελικά κάνουν κακό σε έσας που θα το καταναλώσετε.

3 σχόλια:

  1. se akrivws tin idia fash vriskomai (1-2-3 fores to mina), apo ton idio dromo akrivws xekinisa kai kateliksa 'xortofagos'.

    Otan to kanw ya panw apo mina oi imikranies mou pane peripato opote to na trww kreas ektos apo varvaro einai kai vlakeia ean me noiazei h ygeia mou.

    kalo arthro, keep on

    freegreekdolphins.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://entertainment.gr.msn.com/celebrity/gallery.aspx?cp-documentid=158480824

    εδω μπορειτε να δειτε ποιοι celebrities ειναι χορτοφαγοι κ υπερασπιζονται τα δικαιωματα των ζωων...

    Ηρα ευχαριστω και καλη συνεχεια στην προσπαθεια!Θα επισκεφτω το μπλογκ σου αμεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μιας κ βρηκα καποια επιχειρηματα ακομη-ως αντεπιχειρηματα σε οσους νομιζουν πως ειμαστε παμφαγοι-,καλα γραμμενα,τα αναρτω εδω:

    "Δεν ειμαστε παμφαγα αλλα καρποφάγα ζωα... Κανονικα τρωμε χορτα και καρπους... Φυσικα στην πορεια αυτο άλλαξε εξαιτίας των κλιματικών συνθηκων στην εποχη των παγετώνων και εκτοτε γιναμε και κρεατοφαγοι. Οι περισσοτεροι δεν το ξερουν αυτο!! Τα δόντια μας για παραδειγμα δεν ειναι σαρκοφαγου αλλα καρποφάγου ζώου... Είναι γεγονός όμως οτι οταν ο ανθρωπος στραφηκε στο κρεας για τροφη, εγινε πιο εξυπνος και πιο δυνατος. και γι'αυτο επιβίωσε και΄εξελιχθηκε σε αυτό που είναι σημερα... (δυστυχως για τα υπόλοιπα ζωα!!)"

    -credits to Saphira Rose from fb

    ΑπάντησηΔιαγραφή