Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Γιατί να στειρώσω το κατοικίδιο μου?

Πόσες είναι οι φορές που ακούμε ανθρώπους που έχουν ζώα να λένε πως διστάζουν να τα στειρώσουν?
Πόσες είναι οι φορές που κάποιοι λένε πως δε θέλουν να πάνε κόντρα στη φύση στειρώνοντας τα?
Και πόσες είναι οι φορές που βρίσκουμε μέσα στα σκουπίδια νεογέννητα γατάκια ή σκυλάκια από κάποιους από αυτούς που τα λένα αυτά?

Δυστυχώς η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα που θέτω είναι : "Πολλές." ....

Γι αυτό και αποφάσισα να απαριθμήσω εδώ τους λόγους που ΠΡΕΠΕΙ όλοι όσοι έχουν κατοικίδια να τα στειρώνουν...

Η στείρωση δεν είναι απάνθρωπη, είναι όμως μία υπεύθυνη και ανθρώπινη παρέμβαση στην ομαλή εξέλιξη της ζωής του ζώου σας.Η επέμβαση είναι απλή,ανώδυνη και ακίνδυνη.

Μακροπρόθεσμα είναι ότι καλύτερο για όλους στην οικογένεια,αλλά προπάντων για το ίδιο το ζώο.
Να σημειώσω εδώ πως όλα τα σκυλιά εργασίας όπως οι συνοδοί τυφλών,οι ανιχνευτές νοσοκομειακών επισκεπτών, οι διασώστες, οι βοηθοί κωφάλαλων μητέρων κ.α είναι στειρωμένα!




Γιατί τα στειρώσω το ζώο συντροφιάς μου?

Καταρχήν για να περιορίσετε την αύξηση των αδέσποτων ζώων που ήδη υπάρχουν στους δρόμους και βρίσκουν οικτρό θάνατο.
Μα θα μου πειτε.."Εγώ θα βρω υπεύθυνους ανθρώπους να υιοθετήσουν τα μωράκια".
Ναι,οκ.Αλλά πόσο σίγουροι είστε οτι δε θα γεννηθούν 8 ή 10 κουτάβια/γατάκια?
Και πόσο συνειδητοποιημένα θα υιοθετήσουν όλοι αυτοί τους απόγονους του κατοικιδίου σας?Ξέρουν όλοι τους τι συνεπάγεται η υιοθεσία ενός ζώου?Ή μήπως έχουν την εντύπωση ότι αγοράζοντας ένα σκυλόσπιτο στο οποίο θα δέσουν το εν λόγω ζωάκι και πετώντας του λιγο φαγητό κάθε μέρα,ειναι οκ?
Γιατί δυστυχώς είναι ΠΟΛΛΟΙ αυτοί που κάνουν ακριβώς αυτο...
Είναι ακόμη περισσότεροι αυτοί που τα αφήνουν στους κήπους τους ή ακόμη χειρότερα στους κήπους των εξοχικών τους μόνα κατά τη διάρκεια του περισσότερου χρόνου της ζωής τους,χωρίς να τους προσφέρουν χάδια και αγάπη.Άλλο δε που το θέμα φροντίδας ενός ζώου δε συνέπαγεται μόνο τροφή και στέγη αλλά και ετήσιος εμβολιασμός/αποπαρασιτώσεις ή πρόληψη για τα παράσιτα,εξετάσεις αίματος κ.ο.κ...

Η στείρωση ωφελεί το ζώο.Η δράση τωμ ορμονών στα αστείρωτα ζώα οδηγεί σε νοητική και σωματική κακοδιαθεσία και επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά του ζώου(αφού πρόκειται για συσσωρευμένους ανικανοποίητους οίστρους).Επίσης η στείρωση διευκολύνει τη συμβίωση ανθρώπου και ζώου καθώς αφού γίνει δεν τίθεται πια θέμα λεκέδων από τις περιόδους των θηλυκά,τάσης φυγής για τους αρσενικούς σκύλους και 'ραντίσματος' για οριοθέτηση εδάφους του απο τους αρσενικούς γάτους(κάτι που προκαλεί στην ουρά τους και τα μέρη που 'ραντίζουν' εξαιρετικά δυσάρεστη μυρωδία που δύσκολα εξουδετερώνεται) και γενικότερα νευρικότητα-επιθετικότητα από πλευράς του ζώου.


Προβλήματα αστείρωτου θηλυκού ζώου 

Τα αστείρωτα θηλυκά ζώα κινδυνεύουν να πάθουν τα εξής :

-Ψευδοκύηση
-Πυομήτρα
-Καρκίνο του μαστού(Σχετικά με τον καρκίνο του μαστού υπάρχει μία μαθηματική καμπύλη που δείχνει την πιθανότητα να το πάθει ένα θυληκό ζώο σε συνάρτηση με τους οίστρους και τις γέννες.'Οσο πιο πολλοί οι οίστροι και οι γέννες,τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα να συμβεί αυτό.)
-Καρκίνο της μήτρας κ των ωοθηκών.

που αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα,μπορεί να αποβούν μοιραία...

 Στείρωση του θηλυκού ζώου δεν πρέπει να γίνεται μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί την αναπαραγωγή του και την απόκτηση κουταβιών. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να γίνεται 2 μήνες περίπου μετά τον πρώτο οίστρο (και την εμφάνιση αίματος) ώστε να να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού στο μέλλον και να μηδενιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης πυομήτρας και καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών.


Μιλώντας με νούμερα:

 -Να συμπληρώσω εδώ πως οι θηλυκές σκύλες έχουν οίστρο 2 φορές το χρόνο με διάρκεια 3 εβδομάδων και οι θηλυκές γάτες έχουν οίστρο 3 φορές το χρόνο με διάρκεια από 7 έως 20 ημέρες.

Aν λοιπόν δε στειρώσετε τη θηλυκιά σκύλα ή γάτα σας,και δε στειρώσουν τα παιδιά τους κ τα παιδια αυτών κ.ο.κ αυτοί που θα τα υιοθετήσουν,να θυμάστε τα εξής νούμερα:

-Στα πρώτα 6 χρόνια της σκύλας και των μικρών της ,θα έχουν γεννηθεί περί τα 67000(!!!)κουτάβια.
-Μέσα σε 7 χρόνια,μια θηλυκή γάτα και τα γατάκια της μπορούν να γεννήσουν 420000(!!!!!!) γάτες.

 Προβλήματα αστείρωτου αρσενικού ζώου

Θα προσπαθήσει να το σκάσει από το σπίτι,αν τα καταφέρει,θα κινδυνέψει να χτυπηθεί από αυτοκίνητο και,όταν και ΑΝ γυρίσει,πολύ πιθανό να έχει κολλήσει αφροδίσιο νόσημα(Οι γάτοι κινδυνεύουν και από :
1)AIDS,πρόκειται για την ίδια ακριβως ασθένεια που όμως δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος να την κολλήσει από το κατοικίδιο του αλλά είναι κολλητική απο γάτα σε γάτα και λέγεται FIV- δεν είναι απαραίτητο να έρθει σε σεξουαλική επαφή με άλλη γάτα για να το κολλήσει, μπορεί να κολλήσει και από τσακωμό ανάμεσα σε γάτες με τις νυχιές κ τις δαγκωματιές.
2)Λευχαιμια που είναι ιογενής στις γάτες,μάλιστα υπάρχει και εμβόλιο/όμως είναι κι αυτό κολλητικό καθώς είναι ιογενής.)

Επίσης, όπως και στα θηλυκά ζώα,έτσι και στα αρσενικά,υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των όρχεων αν δε στειρωθεί.

Και τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τους γνωστούς μύθους:


MYΘΟΣ Νο 1:"Θα παχύνει"

Η αλήθεια είναι πως αν ένα ζώο παχύνει μετά τη στείρωση,η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου του ιδιοκτήτη. Τα περισσότερα κατοικίδια όντως παχαίνουν μετά τη στείρωση, όχι λόγω της στείρωσης αλλά επειδή οι ιδιοκτήτες τους τα παραταίζουν και δεν φροντίζουν ώστε να κινούνται αρκετά. Η στείρωση επιβραδύνει το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα το ζώο να χρειάζεται λιγότερη τροφή από προηγουμένως. Έτσι, αν συνεχίζουμε με τις ποσότητες που δίναμε πριν και ακόμα χειρότερα αν ταίζουμε αποφάγια και πολλές λιχουδιές είναι βέβαιο ότι το κατοικίδιο μας θα βάλει βάρος.
Αν του δίνετε καλής ποιότητας τροφή στις σωστές δοσολογίες και συνεχίσετε να ασχολείστε με το ζώο σας,όπως πριν (δηλαδή να πηγαίνετε τακτικά μεγάλες βόλτες με τους σκύλους σας ή να παίζετε αρκετά με τις γάτες σας στο σπίτι),τότε ΔΕ θα παχύνει το ζωάκι σας!Αν όμως τους δίνετε συνεχώς μεζέδες γιατί πέφτετε θύματα των βλεμμάτων-παγίδες τους,τότε αν παχύνει,να ξέρετε πως ο λόγος ήταν αυτός!!! Όσο για το ότι το κατοικίδιο θα τεμπελιάζει, αυτό και πάλι δεν ισχύει. Απλά, οι ορμόνες της αναπαραγωγής που το ωθούν να περιπλανιέται σε αναζήτηση για ταίρι, δεν υπάρχουν πλέον και έτσι το κατοικίδιο δεν έχει πρόβλημα να μένει στο σπίτι. Απολαμβάνει εξίσου τις βόλτες και τα παιχνίδια του και είναι εξίσου ζωηρό και δραστήριο.



ΜΥΘΟΣ Νο 2: "Δε θέλω να χάσει τον ανδρισμό του"(για τα αρσενικά ζώα)

Το κατοικίδιο δεν έχει καμία αντίληψη σεξουαλικής ταυτότητας.Όταν έχουνε οίστρο ,μιλάνε μόνο οι ορμόνες και τα άγρια ένστικτα.Δεν υπάρχουν αισθήματα εκείνη τη στιγμή.Μην σκέφτεστε ανθρωποκεντρικά την προσωπικότητα του ζώου σας.Τέλος,δεν έχει καμία ψυχολογική αντίδραση ή κρίση ταυτότητας όταν στειρωθεί ένα αρσενικό ζώο.Δεν αλλάζει τη βασική προσωπικότητα του ζώου,η στείρωση.


ΜΥΘΟΣ Νο 3: "Eίναι καλύτερα να γεννήσει μία φορά πριν στειρωθεί,για να νιώσει                        τη χαρά της μητρότητας"


Θα ξαναπώ εδώ "Μην σκέφτεστε ανθρωποκεντρικά την προσωπικότητα του ζώου σας".
 Αυτό είναι επινόηση του ανθρώπου η οποία στηρίζεται στις δικές του πεποιθήσεις και στα δικά του συναισθήματα. Δεν έχει αποδειχθεί ότι το ζώο χρειάζεται να ικανοποιήσει το μητρικό του ένστικτο για να είναι ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο. Αντίθετα μάλιστα, οι κτηνίατροι συμφωνούν ότι θηλυκά ζώα που στειρώνονται πριν τον πρώτο τους οίστρο είναι σε γενικές γραμμές πιο υγιή. Η στείρωση σήμερα γίνεται από πολύ νωρίς τόσο στους σκύλους όσο και στους γάτους και όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο το καλύτερο.

ΜΥΘΟΣ Νο 4: "Είναι καλό για τα παιδιά να βιώσουν το θαύμα της γέννησης" 

Καταρχήν θα πω εδώ πως υπάρχουν άπειρα ντοκιμαντέρ πλεον ώστε να δείξετε στα παιδιά σας πώς έρχονται στον κόσμο οι γάτες,οι σκύλοι,οι ελέφαντες και οι άνθρωποι!Ας συνέλθουμε λιγο!
Δηλαδή για να ζήσουν τα παιδιά μας το θαύμα αυτό,πρέπει να βιώνει μετά το ζωάκι το στρες κ τον πόνο του αποχωρισμού από τα παιδιά τους ?
Δε λέω,όντως το να λάβει μέρος η οικογένεια στη γέννα του αγαπημένου της κατοικίδιου, και ειδικότερα τα παιδιά, είναι κάτι πολύ όμορφο. Είναι προτιμότερο 'ομως να στειρώσετε το ζώο και να εξηγήσετε στα παιδιά ότι ο λόγος που το σκυλάκι ή το γατάκι του δεν έκανε παιδάκια είναι επειδή δεν θα μπορούσατε να βρείτε ένα καλό σπίτι για αυτά και ότι ακόμα και αν βρίσκατε, θα έμεναν άστεγα άλλα αδέσποτα που λαχταρούν τόσο καιρό για μια καλή οικογένεια να τα υιοθετήσει. Αυτό θα έχει πιο θετικό αντίκτυπο παρά η παρακολούθηση της γέννας γιατί θα εμφυτεύσει στο παιδί το αίσθημα της υπευθυνότητας και του σεβασμού για τα ζώα.

 ΜΥΘΟΣ Νο 5:"To ζώο μου είναι καθαρόαιμο άρα .. "


"...εγώ θα δώσω καθαρόαιμα ζωάκια σε οικογένεις που θέλουν αλλά δεν έχουν λεφτά να πάρουν ζώο ράτσας"
ή
"..εγώ θα τα δωρίσω σε ΜΚΟ που θα τα εκπαιδεύσει ώστε να γίνουν ζώα θεραπείας ή ζώα εργασίας,μπορεί κάποια μέρα ο απόγονος του ζώου μου να βοθήσει έναν τυφλό σε όλη του τη ζωή ή έναν άνθρωπο να βγει από τα συντρίμια"
Παιδιά,ξυπνήστε!!Δε γίνονται έτσι απλά τα ζώα, ζώα θεραπείας.
Απο εκεί και ύστερα, καθαρόαιμο ή μη, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Υπάρχουν πολύ περισσότερα ζώα που ζητούν οικογένειες παρά οικογένειες που θέλουν ένα ζωάκι. Ακόμα λοιπόν και αν το δικό σας είναι ανάμεσα στα τυχερά, τότε να είστε βέβαιοι ότι αυτό συνέβη εις βάρος κάποιου άλλου ζώου το οποίο πιθανόν να πεθάνει στους δρόμους ή στην καλύτερη περίπτωση να οδηγηθεί στην ευθανασία. 

 ΜΥΘΟΣ Νο 6: "Θα βρω καλά σπίτια για όλα τα κουταβάκια/ γατάκια."


Μην αυταπατάστε. Όσο καλά και να γνωρίζετε κάποιον, δεν μπορείτε να ξέρετε ποιος πραγματικά είναι και κατά πόσο είναι υπεύθυνος και ικανός να φροντίσει ένα ζώο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα χιλιάδες αδέσποτα που υπάρχουν κάποτε υιοθετήθηκαν από κάποιον με καλές προθέσεις ο οποίος τελικά αποδείχθηκε ανίκανος να φροντίσει το κατοικίδιό του ή απλά το βαρέθηκε. Ακόμα όμως και αν είσαστε απολύτως σίγουροι ότι έχετε βρει καλά σπίτια για όλα τα κουταβάκια/ γατάκια, αναλογιστείτε το εξής: Κάθε σπίτι που εσείς βρίσκετε σημαίνει ένα λιγότερο σπίτι για τα χιλιάδες αδέσποτα που τόσο το λαχταρούν.

ΜΥΘΟΣ Νο 7: "Δε θέλω να πάω κόντρα στη φύση"
Από τότε που εξημερώσαμε τους σκύλους και τις γάτες κάναμε τη μεγαλύτερη επέμβαση στη φύση!!
Τώρα είναι πια αργά να μιλάμε για επεμβάσεις στη φύση.
Η φύση έχει δέντρα και λουλούδια και όχι πολυκατοικίες και διαμερίσματα. Στη φύση δεν υπάρχει αδικία ή κακία ενώ στην ανθρώπινη κοινωνία η κακία αφθονεί και δυστυχώς βάζει συχνά στο στόχαστρό της αθώα ζώα. Δεν ζούμε στη φύση όπως ούτε και τα κατοικίδιά μας. Αφού λοιπόν επιλέξαμε να "πάμε ενάντια στη φύση" βάζοντας ένα σκύλο ή γάτο στο σπίτι μας, τουλάχιστον ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Να θυμάστε πως η στείρωση είναι μία πολύ απλή επέμβαση που δεν έχει πολύ υψηλό κόστος και η ανάρρωση του ζώου μετά από αυτήν είναι γρήγορη κ εύκολη.

Αν αγαπάτε λοιπόν πραγματικά τα ζώα γενικά και λυπάστε όταν βλέπετε αδέσποτα στο κρύο , μιας και η Ελλάδα έχει γύρω στα 1.000.000 αδέσποτα ζώα στους δρόμους της,που εμφανίζονται στο διάβα πολλών ψυχικά άρρωστων ανθρώπων οι οποίοι πολύ συχνά τα βασανίζουν μέχρι θανάτου...σας εκλιπαρώ,στειρώστε το δικό σας δίνοντας έτσι ευκαιρία σε πολλά πρώην αδέσποτα που φιλοξενούνται στα υπερπλήρη φιλοζωικά σωματεία της χώρας μας,να βρουν ένα ζεστό σπιτικό!
Γιατί είμαι σίγουρη πως δε θέλετε από αμέλεια του φαινομενικά υπεύθυνου ανθρώπου που βρήκατε να υιοθετήσει το μελλοντικό παιδί του κατοικιδίου σας,να καταλήξει στους δρόμους περιπλανώμενο,να το πατήσει αμάξι ή να βρεθεί στα χέρια κάποιου από τους πολλούς υπανθρώπους που κυκλοφορούν εκεί έξω,ο οποίος μπορεί να του ρίξει καυστικό υγρό,να το βιάσει,να το δείρει μέχρι θανάτου με σιδηρολοστό,να το πετάξει από την ταράτσα του σπιτιού του ή να το κρεμάσει ζωντανό από δέντρο και αυτό να αργοπεθάνει βασανιστικά..και αν σας σοκάρουν αυτά που γράφω,καλά θα κάνετε να ξε-σοκαριστείτε γιατί αυτά και άλλα πολλά παρόμοια κ χειρότερα γίνονται συνεχώς στην Ελλάδα γύρω μας...Απλά σπάνια ακούγονται στις ειδήσεις γιατι μωρέ..ζώα είναι αυτά...

Και όλα αυτά γιατί όλοι ΕΣΕΙΣ αποφασίσατε να ΜΗ στειρώσετε το ζώο σας.
 
Πηγές:
 -http://www.cypruspet.com/index.php?option=com_content&view=article&id=218:--------&catid=15
 -http://www.gatospito.com/Aeaos-ia-ooaenou-oc-aUoa-iio-h13.htm
 
-http://www.diagnovet.gr/index.php/ktiniatrika-themata-10-mythoi-skyloi-gates-0211.
 -http://www.vetmed.gr/showprodlist.asp?catid=184
-Φυλλάδιο περί στείρωσης απο το σύλλογο CARAT(Caring for the Animals trust)

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου