Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

3 εξαιρετικα βιβλια για φιλους της φυσης και φιλους των ζωων !!

Επειδη τον τελευταίο καιρό διαβάζω 3 βιβλία που τα βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντα και συναρπαστικά,αποφάσισα να τα μοιραστώ μαζί σας γιατί είναι από αυτά τα βιβλία που ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσει όποιος θεωρεί τον εαυτό του φιλόζωο,οικολόγο ή φυσιολάτρη!!




Θα αρχισω με το "Τα ζώα σαν οδηγοί της ψυχής" από εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και είναι της Susan Chernak McElroy .Αναφέρει ιστορίες για συναντήσεις ανθρώπων και ζώων που τους αλλαξαν τη ζωη.Οποιος είναι φιλόζωος,είναι σίγουρο πως δεν χρειάζεται παραπάνω περιγραφές για να καταλάβει το μεγαλείο τέτοιων ιστορίων.
Παραθέτω εδώ μία φράση της συγγραφέως:

"To πως φερόμαστε στα ζώα καθρεφτίζει ποιοι είμαστε-τους φόβους, τις χαρές, τα όνειρα, τις πράξεις μας-σε κάθε άλλον τομέα της ζωής μας. Γιατί θεωρώ τα ζώα ως οδηγούς της ψυχής; Γιατί η αγάπη για τα ζώα είναι ο εαυτός μου. Κάθε άτομο έχει ένα και μοναδικό πάθος ή ψυχική φωνή που δεν μπορεί-ούτε πρέπει-να αγνοηθεί. Αλλά πιστεύω ότι σ'εκείνους οι οποίοι, όπως εγώ, νιώθουν βαθιά έλξη προς τα ζώα, τα τελευταία προσφέρουν ένα πλούσιο και ανταποδοτικό μονοπάτι προς την προσωπική αφύπνιση και μια ζωή πιο γνήσια και εμποτισμένη από την ψυχή..."

----

To 2o λέγεται "Η ιδέα της φύσης-Απόψεις για το περιβάλλον από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας»" του Ιωσήφ Μποτετζάγια και είναι από τις εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ.Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν, απο τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, εξετάζοντας διαχρονικά την προσπάθεια του ανθρώπου να ερμηνεύσει, να κατανοήσει και να καθορίσει τις σχέσεις του με το περιβάλλον.Είναι πολλά αυτά που σε μαθαίνει ένα τέτοιο βιβλίο και είναι γνώσεις που κάθε άνθρωπος που αγαπά κ εξερευνά τη φύση θα θέλει να αποκτήσει!
Παραθέτω εδώ μία παρουσίαση του βιβλίου που αναφέρει μερικές λεπτομέρειες παραπάνω :
http://entertainment.in.gr/html/ent/404/ent.84404.asp

----
To 3o είναι και αυτό που πραγματικά λάτρεψα και συνεχίζω να λατρεύω κάθε μέρα και πιο πολύ,όσο το διαβάζω!
Λέγεται "Περί ζώων,με λογική και συναίσθημα",είναι από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και περιλαμβάνει 54 κείμενα που έχουν γράψει Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες και δημοσιογράφοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.Χωρίζεται σε 3 μέρη-1)Εικόνες ζωής,2)Δημιουργίες,3)Προς μια νέα ηθική.
1ο κομμάτι
Περιλαμβάνει λοιπόν αρχικά("Στους δρόμους της πόλης")ιστορίες με αδέσποτα(ξεκαρδιστικές,απολαυστικότατες και αξιομνημόνευτες να αφηγηθούν σε μία παρέα κατα τη διάρκεια ενός δείπνου ή δίπλα στο τζάκι μες το καταχείμωνο πίνοντας ζεστό τσάι ή καφέ!!)ή και με τα κατοικίδια τους("Οι Σύντροφοι").Ύστερα το θέμα πάει στα ζώα θεραπέιας("Οι θεραπευτές"),στα άγρια ζώα("Στη Γη,στο Νερό,στον Αέρα"),στους ζωολογικούς κήπους και τα δελφινάρια("Ο Εγκλεισμός").

2ο κομμάτι
-Λαικά Δρώμενα,Μύθοι και Παραμύθια
-Τέχνης Έργα Και..Τεχνολογίας

3ο κομμάτι
"Εκ Της Γης Παντα Τα Ζωα","Τα Δικαιώματα των ζώων","Βάζοντας Τέλος Στην Εκμετάλλευση Υποκειμένων Μιας Ζωής" με έναν επίλογο από τον Peter Singer .

Δεν θα ξεχάσω την ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά με τις αλεπούδες κ την πασχαλίτσα που έκανε κατοικίδια του(!!)αλλά κυριότερα δε θα ξεχάσω την ιστορία του Γιώργου Σκαμπαρδώνη με τον ΣΠΟΚ της Αερολέσχης,τον ημι-αδέσποτο αυτό σκύλο που κλέβει πάντα Rufles με γεύση μπαρμπεκιου και τα τρώει με τη φιλενάδα του την Πηνελόπη -την οποία για να συναντήσει παίρνει κάθε μέρα το λεωφορείο(!!!!)και κατεβαίνει σε μια συγκεκριμένη στάση που τον περιμένει αυτή!!!

Ακόμη,δε θα ξεχάσω (καθώς επίσης θα διαβάσω πολλές φορές ακόμη) το κείμενο του Νίκου Δήμου που μιλάει για τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων και εξηγεί γιατί είναι άτοπο να θεωρεί κανείς πως "δε γίνεται να φροντίζεις αδέσποτα ενώ πεινάνε παιδάκια στην Αφρική".Γιατί να κάνουμε τέτοιο διαχωρισμό ρατσιστικό?Τα ζώα όπως λέει και αυτός,δεν είναι κατώτερα από τον άνθρωπο,αλλα μάλιστα είναι ανώτερα!!


Οπως και να έχει,ειναι και τα 3 εξαιρετικά,σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα και όποιος έχει διαβάσει κάποιο από αυτά,πολύ θα ήθελα έναν σχολιασμό του!!

1 σχόλιο:

  1. Μπραβο, Ελιζα! δεν ηξερα οτι εχεις block. Καλη επιτυχια! θα διαβασω σιγουρα τα βιβλία! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή