Να ένας λόγος ακόμη να αποφασίσει κάποιος να μην τρώει κρέας ...
Νέα Υόρκη - Οι καταναλωτές προτιμούν το βιολογικό κρέας προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι αυτό που τρώνε δεν περιέχει αντιβιοτικά, ορμόνες και άλλα επιβλαβή χημικά συστατικά, ωστόσο Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τελικά ούτε το βιολογικό κρέας δεν είναι απαλλαγμένο από βακτήρια, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ON E, ερευνητές του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα με επικεφαλής την Δρ Τάρα Σμιθ διαπίστωσαν ότι ένα από τα πιο επικίνδυνα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, το στέλεχος του σταφυλόκοκκου, MRSA, βρίσκεται εξίσου τόσο στο συμβατικό, όσο και στο βιολογικό χοιρινό κρέας, το οποίο προέρχεται από ζώα που έχουν αναπτυχθεί χωρίς αντιβιοτικά.
Οι επιστήμονες μελέτησαν μια ποικιλία προϊόντων χοιρινού κρέατος από πολλά διαφορετικά καταστήματα σε κατ' εξοχήν κτηνοτροφικές πολιτείες των ΗΠΑ. Κάνοντας εργαστηριακό έλεγχο, ανακάλυψαν ότι περίπου το 65% των δειγμάτων χοιρινού κρέατος περιείχαν βακτήρια σταφυλόκοκκου, ενώ το 6,6% το επικίνδυνο στέλεχος του MRSA. Τα ποσοστά μόλυνσης ήταν παρόμοια μεταξύ «συμβατικού» και βιολογικού κρέατος, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μελέτη που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί έδειξε ότι η επί τόπου λήψη δειγμάτων από φάρμες ζώων και η ανάλυση τους, δεν ανέδειξε βακτήρια MRSA στο βιολογικό κρέας, εν αντιθέσει με το «συμβατικό». Αυτό σημαίνει ότι το επίμαχο βακτήριο βρίσκει κάποιον τρόπο να «τρυπώσει» στο βιολογικό κρέας κατά την «διαδρομή» από την κτηνοτροφική μονάδα έως το σημείο πώλησης του. «Προς το παρόν, η πηγή της μόλυνσης παραμένει άγνωστη», εξηγεί η Δρ Σμιθ.
Η μετάδοση των μικροβίων μπορεί να γίνεται κάποια στιγμή από το «συμβατικό» κρέας στο βιολογικό λόγω της γειτνίασής τους ή μέσω των εργαζομένων στις κτηνοτροφικές μονάδες. Μια άλλη πιθανότητα είναι η μόλυνση του βιολογικού κρέατος να γίνεται στα σφαγεία και στις μονάδες επεξεργασίας του.
Όπως εξηγεί η επιδημιολόγος, «είναι αμφίβολο κατά πόσο στις επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος γίνεται σαφής και απόλυτος διαχωρισμός στο χειρισμό του βιολογικού και του ʽσυμβατικού' κρέατος».
Το βακτήριο MRSA γίνεται αιτία θανάτου χιλιάδων ατόμων κάθε χρόνο διεθνώς και η πλειονότητα των θανατηφόρων περιστατικών συμβαίνει στα νοσοκομεία, όπου το ανθεκτικό στα αντιβιοτικά μικρόβιο ενδημεί.
Περισσότερο κινδυνεύουν όσοι υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, όμως η μετάδοση του MRSA μπορεί επίσης να γίνει και σε άλλους χώρους, όπως σχολεία, φυλακές, αποδυτήρια γυμναστηρίων κ.ά.
Εκτιμάται ότι στις ανεπτυγμένες χώρες το 1,5% του πληθυσμού φέρει το MRSA στην μύτη του.
Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει πρόσθετη ανησυχία για την χρήση των αντιβιοτικών στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, όπου είναι πιθανό να ενισχύεται περισσότερο η αντίσταση στα φάρμακα των μικροβίων και μετά αυτά να εισέρχονται σε δισεκατομμύρια ανθρώπους μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Σε δύο άλλες πρόσφατες έρευνες από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πέρντιου, διαπιστώθηκε αφενός ότι τα προϊόντα μοσχαρίσιου κρέατος, από ζώα που μεγάλωσαν με χορτάρι, ήταν εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα με το ανθεκτικό στα αντιβιοτικά κολοβακτηρίδιο E.Coli και αφετέρου βρέθηκε ότι προϊόντα πουλερικών με την ετικέτα «χωρίς αντιβιοτικά» περιείχαν τελικά τόσο E.Coli, όσο και βακτήριο του εντερόκοκκου, αν και σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το συμβατικό κρέας. Πηγη : www.pathfinder.gr
http://www.tragiko.com/2012/02/binteo-ohio-18.html#axzz1m2qBqIqM
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εδω ενα βιντεο με κακοποιηση αγελαδων σε φαρμα στο Οχαιο...γι αυτο δεν ειναι εναλλακτικη λυση η καταναλωση κρεατων απο φαρμες(και καλα απο αποψη οτι στις μικρες φαρμες τα σεβονται κ τα σφαζουν χωρις να υποφερουν....οχι οπως στις μεγαλες κρεατοβιομηχανιες-πραγματα που λενε οι περισσοτεροι φιλοζωοι που καταναλωνουν κρεας)