Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Ο εθισμός στο τυρί υπάρχει και είναι αληθινός : Μπορείς όμως να απαλλαγείς από αυτόν!

Ο απόλυτος οδηγός που εξηγεί γιατί το τυρί είναι τόσο εθιστικό και πως να το κόψεις

 


Πολλοί άνθρωποι λένε ότι θα μπορούσαν να γίνουν βίγκαν αλλά...είναι εθισμένοι στο τυρί.

Μπορώ να ταυτιστώ με αυτούς- όταν έγινα βίγκαν η λιγούρα μου για τυρί έφτασε στο έπακρο σε σημείο που φαντασιωνόμουν το τυρί λες και ήταν ναρκωτικό...

Η αλήθεια είναι ότι ο εθισμός στο τυρί είναι υπαρκτός, αλλά μόλις καταφέρεις και απαλλαγείς από αυτόν, οι λιγούρες σταματάνε.

Εθιστικό




Αυτό που κάνει το τυρί τόσο εθιστικό είναι η υπερβολικά μεγάλη συγκέντρωση καζεϊνης ( πρωτεϊνη γάλακτος), η οποία όταν χωνευτεί μετατρέπεται σε καζομορφίνες.


Οι καζομορφίνες είναι οπιοειδή, ανήκουν στην ίδια χημική οικογένεια με τη μορφίνη και το όπιο, και προκαλούν αίσθηση ευφορίας και μείωση πόνου.


Αλλά όπως η μορφίνη και το όπιο έτσι και οι καζομορφίνες είναι εθιστικές, και άμα σταματήσεις ξαφνικά να τρως τυρί μπορεί να βιώσεις άβολα συμπτώματα στέρησης και ισχυρές λιγούρες.

Γιατί το τυρί;

Γιατί το τυρί και όχι τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα; 

Χρειάζονται περίπου 5 κιλά γάλα για να φτιάξεις 1 κιλό τυρί και το περισσότερο που χάνεται στη διαδικασία είναι νερό.

Αυτό σημαίνει ότι το τυρί έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα καζεϊνης σε σχέση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όσο περισσότερη καζεϊνη καταναλώνεις, τόσες περισσότερες καζομορφίνες παράγονται και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να το κόψεις. Το τυρί δεν είναι τόσο ισχυρό όπως τα υπόλοιπα οπιούχα αλλά η επιστήμη έχει δείξει ότι οι καζομορφίνες μπορούν να διασχίσουν το εντερικό τοίχωμα και να εισβάλλουν στο κυκλοφορικό σύστημα. Έτσι, τα αποτελέσματα της κατανάλωσης τυριού είναι αισθητά - ειδικά όταν αποφασίζεις ξαφνικά να το κόψεις.

Ηρεμιστικό

Στη φύση, μόνο τα μωρά των θηλαστικών πίνουν το γάλα της μητέρας τους και υπάρχει η θεωρία ότι οι καζομορφίνες είναι ένας τρόπος της φύσης να δώσει στο μητρικό γάλα ένα ελαφρύ ηρεμιστικό αίσθημα και να ενισχύσει το δεσμό μητέρας-βρέφους.

Τα οπιούχα γενικά επιβραδύνουν την κινητικότητα του εντέρου, κάτι το οποίο μπορεί να είναι επιθυμητό στα νεογέννητα που είναι επιρρεπή στη διάρροια, αλλά προκαλούν σχεδόν πάντα δυσκοιλιότητα στους ενήλικες. Σίγουρα πολλοί λάτρεις του τυριού θα συμφωνήσουν.

Λιπαρό

Φυσικά, ένα μεγάλο μέρος της λιγούρας μας για τυρί προκαλείται από το γεγονός ότι περιέχει πολύ υψηλά ποσοστά λίπους και αλατιού, ο μαγικός συνδυασμός στον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν με ακόρεστη όρεξη.

Σκεφτείτε τις τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, το μπέικον, οτιδήποτε τυρένιο, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς και τα αλμυρά τηγανητά φαγητά (βασικά ό,τι είναι τζανκ φουντ).

Αυτό συμβαίνει γιατί για μια πολύ μεγάλη περίοδο στην ανθρώπινη ιστορία, το φαγητό δεν ήταν πάντα άφθονο και τα σώματά μας εξελίχθηκαν να αναγνωρίζουν τα λιπαρά φαγητά σαν μια πολύ καλή πηγή ενέργειας και ως εκ τούτου ανέπτυξαν όρεξη για αυτά.

Αν και πλέον οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περισσότερο από αρκετό φαγητό στη διάθεση μας, τα σώματά μας ακόμα λιγουρεύονται τα λιπαρά φαγητά- και το τυρί είναι ένα άριστο παράδειγμα της λιγούρας που γυρίζει μπούμερανγκ.


Σπάσε τον κύκλο

Πώς όμως μπορείς να βγεις από τον φαύλο κύκλο του εθισμού στο τυρί;

Δυστυχώς το μόνο που χρειάζεσαι είναι θέληση και αποφασιστικότητα!

Αν αποφύγεις το τυρί για λίγες εβδομάδες κάποια μέρα θα συνειδητοποιήσεις ότι οι λιγούρες απελπισίας είναι παρελθόν.

Άμα επιδιώκεις την πικάντικη, λιπαρή και αλμυρή γεύση δοκίμασε πατατάκια ή τηγανητές πατάτες (σε λογικά πλαίσια!) , ελιές ή οτιδήποτε άλλο με δυνατή γεύση όσο απέχεις από το τυρί.

Μπορείς επίσης να προσθέσεις διατροφική μαγιά στα αλμυρά πιάτα καθώς δίνει μια ελαφριά τυρένια γεύση, και άμα έχεις όρεξη για μακαρόνια φούρνου ή πίτσα, δοκίμασε βίγκαν τυρί- τρίψτο από πάνω και ψήσε σε δυνατή θερμοκρασία.

Πολλά εστιατόρια φτιάχνουν επίσης πίτσες με βίγκαν τυρί, μην φοβάσαι να ρωτήσεις!




Λύσε τα μάγια που σου έχει κάνει το τυρί, μια για πάντα! Θα κερδίσεις μια καλύτερη, πιο υγιεινή και πεντανόστιμη διατροφή.

Μετάφραση: Many thanks to Mαριαλένα Βαρελά

Πηγή: Plant Based News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου